Sign In

Marronnier Park

Development Type: Redevelopment/Regeneration Project

Type Of Developer: Public Sector

Start Year: 2010

Address: 104, Daehak-ro, Jongno-gu, Seoul, Republic of Korea/ postcode: 03087

Website: https://urban.seoul.go.kr/view/html/PMNU5020100000#view/1275?tr_code=sweb, http://metaa.com/portfolio_page//, https://www.samilenter.com/archives/construction/-

Contributor: audex

Location

Location Description
It is located just across from Seoul National University Medical School.

Case Report

Introduction

Marronnier Park is a park located in Dongsung-dong, Jongno-gu, Seoul. In 1975, Seoul National University's College of Physics and Law moved to Gwanak Campus and was created as a park with children's playgrounds, outdoor stages, ponds, fountain parks and sculptures on the campus site. In 2010, Seoul Metropolitan Government and Jongno-gu District focused on creating an urban park suitable for the characteristics of Daehangno in the performance and artistic cultural district. Through consultation with the Korean Culture and Arts Committee, the surrounding open spaces such as the Arko Museum yard and the artist's house were available, expanding the park area from 5,800m2 to 9,100m2.

Development Info.

Development Scale: Block

Total Development Cost: 4.9 billion

Total Land Area: 5800 -> 9100m2

Total Development Area: 5800m2, 3years

Area Type: Urban Area - Urban Residential Area

Start Date: 2010/01/01

Opening Date: 2013/09/27

Planning Approval: 12.24.2009 Determination of the Marronnier Cultural Park Creation Plan

Lead Developer: Jongno-gu

Consultants: METAA Architects & Associates, Samilenter(삼일기업공사),

Background

Economic Context

Prior to the 2010 Marronnier Park refurbishing project, ownership of the park area and the building area were separated. However, when 2010, with the understanding of the Culture and Arts Committee and the financial concessions of the district office, Marronnier's public domain could have become an one area without boundaries between planning and management.

Social Context

It is the place where Seoul National University used to be, and it is the center of Daehangno culture. After Seoul National University moved, cultural organizations and theaters scattered throughout Seoul gathered in Daehangno. It was designated as the second cultural district after Insadong in 2004 and became a representative street of Seoul's culture.There is Marronnier Park in the center of the street.

Environmental Context

need help

Historical Context

The Marronnier tree was planted in 1929 at Gyeongseong Imperial University, the predecessor of Seoul National University. The role of the place has changed from school to park, but the Marronnier tree is a historical symbol that connects all generations on the spot.

The Plan

Pre-planning Efforts

Gwanghwamun Plaza, Gyeongui Line Forest Road

Vision Statement

To reorganize the existing aging park and build cultural facilities to reorganize it as a cultural space for citizens. (서울특별시고시 제2009-525호)

Goals and Objectives

Construction of a cultural center and readjustment of parks. (서울특별시고시 제2009-525호)

Issues and Problems

Is it necessary to have symbolism other than trees in Marronnier Park? Performance officials, civic groups such as the Daehangno Forum, people in many fields related to Daehangno, residents, artists with works installed here, alumni association of Seoul National University, etc. Many people's hopes and conflicts have been discussed and reconciled.

Benchmark Projects

N/A

Public Engagement Strategy

Various reviews were conducted, such as surveys for park users, deliberation by the Committee, and collection of opinions from related organizations, including residents.

Financing Strategy

N/A

Existing Community and Residents

The project was carried out after collecting opinions from residents and other park-related organizations. And the sidewalks of the existing Arco Art Center and the artist's house were integrated into one space.

Phasing Strategy

N/A

The Master Plan

First, the existing unnecessary facilities were removed, and only essential facilities such as toilets, outdoor theaters, and information centers were left to organize the landscape. In addition, the original location of the existing trees, including the Marronnier, was preserved, while other trees were organized to optimize the landscape. And by breaking the boundaries of the surrounding buildings, the area of the park was expanded and the space was united.

Land Uses and Programs

Marronnier information desk, office, toilet, outdoor stage, hall, outdoor deck, performance preparation room, multi-purpose auditorium, storage

Timeline or Milestones

1975 Marronnier Park was built in the former place of Seoul National University. 2009 Marronnier Park Reconstruction Plan Decided 2011 Design Year 01.06.2012~09.30.2013 construction period

Current Status

It was completed in 2013 and has continued as it was until now.

Lessons Learned

What is the most important take away from this case?

When reorganizing the existing space, I found it more important to subtract than to add something. This may not always be the case in all cases, but Marronnier Park has long been unmanaged and had many unnecessary facilities and more symbols than necessary. In fact, what I felt after I went to the park was that Marronnier Park was rich enough with these two historical symbols, Marronnier Trees and the Arco Art Center, and it was enough to have a bench on the ground.

Why is this case relevant today and for whom?

This project was planned 11 years ago and I think it may be a little different now than then. However, the role of public parks does not seem to be much different now than then. Eight years after the reopening, the park was still playing its part on the day I visited. Citizens came out to bask in the sun, sit on benches and have a quick meal, drink coffee at cafes in the park, playground children and tourists were taking pictures in front of Arco. Especially for citizens who are tired of Covid, I think we all need a space where we can have coffee and talk outdoors.

Which strategy was proved to be successful?

Previously separated parks and surrounding buildings are read as one space, and the ground floor of the reorganized park is well used as a space for citizens to rest.

In your opinion, what could have improved this project?

I was a little disappointed with the shade above the outdoor theater. When I went to the park, I sat in a chair with shade at a cafe to drink coffee for a while and there were quite a few people even though it was a weekday morning. By the way, everyone was sitting on a bench under a shady tree, and the seats in the outdoor theater with a larger space were not well used. Perhaps the reason was that the sun was strong as it was almost noon, but the shade above the outdoor theater did not fill all the seats in the theater. This is a problem that can be heard the same when it rains, so I think a lot more people will be able to stay in the park if that area improves.

Any other comments?

I think it was worth the investment. To this day, nearly eight years after the end of the project, I think it is being used as intended. And I think this park will remain a symbol of Daehangno in the future.

References

OFFLINE Resources and References

Cho Sang-Won, Lee Seok-Hyu "A Study in Users - Behavior according to the Degree of Opening and Switching in Open spaces" Lee Jong--hee, Kim Duk-su "Proposal for the Improvement of Convenience by Analyzing User Behavior and Satisfaction of Marronnier Park

Evaluate

Leave a Reply

Contributor audex

audex

AUDEX is an acknowledgement that we need to start building on our own knowledge and experiences that applies to Asian cities and, perhaps, we can steer the global urbanization in the right direction. We believe in a collective intelligence. Powered by the internet and the network of professionals and experts in Asia, we propose to start by making sharing your experience and knowledge easier.