Sign In

Roof square

Development Type: Open Space Development

Type Of Developer: Public Corporation

Start Year: 2018

Address: 184-85 Imun-dong, Dongdaemun-gu, Seoul, Republic of Korea

Website: https://news.seoul.go.kr/citybuild/policy-space

Contributor: audex

Location

Location Description
The lower part of the highway, located next to Shinimun Station, is full of old residences and shops on the west side and an apartment complex on the east side.

Case Report

Introduction

Roof square is an architectural space built in the lower part of the Imun overpass located just next to Shinuimun Station; there is an old residential area on the west side of the overpass, and an apartment complex on the east side. Originally, there was no communication between the East and the West because the lower space was used as a residential parking lot. After the Roof square was planned, shops lined up along the overpass used space as an outdoor terrace, and residents of East and West used it as a resting place. In addition, a roof was created in the lower space of the huge scale, and a human scale was formed. Roof is made of various types of space because it is not horizontal but diagonal. On the first floor, you can experience high or low ceilings and you can freely come and go east and west because there is no wall to distinguish space.On the second floor, the horizontal space is used as a space for exercise, and the space made of diagonal lines is used as a space for sitting and resting.

Development Info.

Development Scale: Block

Total Development Cost: 10 billion won

Total Land Area: 5,300m2

Total Development Area: 425m2

Area Type: Suburban Area - Residential Area

Start Date: 2108/01/03

Opening Date: 2020/04/24

Planning Approval: 이문고가 하부공간 활용사업 추진계획, 2018.03.05

Lead Developer: 도시공간개선단

Consultants: HG-Architecture

Background

Economic Context

Need help

Social Context

It is part of 'the project and operation of the space development project for the lower part of the highway(고가하부공간 활용사업 타당성 조사 및 종합계획)'.It is a follow-up to the Oksu High Street Subspace Plan.The lower space of the Seoul Metropolitan Government's overpass is about 1,554,679m2, which is used as a parking lot, but mostly not used. In Seoul, which lacks available land, it is intended to utilize the lower space of the overpass with low utilization.

Environmental Context

Not available

Historical Context

The plan for the lower space of the highway is a research topic that started in the late 1990s and has been increasing since the mid-2000s. The highpass roads built during the industrialized era can be used as a space with historical characteristics.In addition, in order to increase the utilization of space throughout Seoul for urban regeneration, it begins to study the utilization and plan of the sub-space of the idle space, the lower space of high-pass.

The Plan

Pre-planning Efforts

-고가하부공간 활용사업 타당성 조사 및 종합계획 -옥수역 고가하부 공공문화 조성사업 계획

Vision Statement

Expansion of Local Public Cultural Space Project Using Lower Idle Space under the highpass (reference: 이문고가 하부공간 활용사업 추진계획, 도시공간개선단)

Goals and Objectives

-The public cultural network connected with public facilities is established by creating a public cultural space utilizing idle space under the overpasses of Seoul -Test bed for follow-up projects for space under the highpasses utilization(space creation focusing on external facilities) (reference: 이문고가 하부공간 활용사업 추진계획, 도시공간개선단)

Issues and Problems

-Because of the overpass, the urban context do not connect or communicate between east-west

Benchmark Projects

-옥수역 고가하부 공공문화 조성사업 계획

Public Engagement Strategy

N/A

Financing Strategy

-A similar budget is set by benchmarking the utilization of the lower space of the Oksu Station highpass

Existing Community and Residents

-To communicate the disconnected East-West residents -the space which it can use as the parking lot which is the existing utilization method is left , the creation of a network site next to it

Phasing Strategy

N/A

The Master Plan

-(architecture)community-friendly public cultural space creation

Land Uses and Programs

문화마당, 휴게마당, 체육마당, 어울림마당, toilet

Timeline or Milestones

2018.03~2018.05 Designer selection 2018.06~2018.12 Design and Construction 2018.07~2018.12 Operation plan establishment 2018.10~2018.12 Preparation to open

Current Status

In order to preemptively respond to changes in the spatial structure of the future city, they are planning an innovative urban re-creation model

Lessons Learned

What is the most important take away from this case?

Designing idle space as a public space for local residents, which led to local communication.

Why is this case relevant today and for whom?

High-pass roads continue to be built by necessity; local residents may be harmed, despite the infrastructure.The plan to use idle space on the overpass can be an attempt to minimize the damage.

Which strategy was proved to be successful?

N/A

In your opinion, what could have improved this project?

Despite the well-planned public space, I went to the survey and checked it out and found that the management was not working properly, with a door broken or a lot of pollen on the deck.I would like to hire local residents who want a job to maintain public space.

Any other comments?

The higpass has been built in our neighborhood, but it is not used even though the lower space is wide and high. It is used as a place to install meaningless sculptures or to wait for delivery workers to smoke. I hope our area will banch this case and make good public facilities in the neighborhood.

References

OFFLINE Resources and References

Seoul hall of urbanism & architecture_6 ways to enjoy the new public space under the overpass

Evaluate

Leave a Reply

Contributor audex

audex

AUDEX is an acknowledgement that we need to start building on our own knowledge and experiences that applies to Asian cities and, perhaps, we can steer the global urbanization in the right direction. We believe in a collective intelligence. Powered by the internet and the network of professionals and experts in Asia, we propose to start by making sharing your experience and knowledge easier.